Botoks

Botoks (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir çeşit toksindir.

Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Bu sayede de kaslara iletim gidemez.Klinik kullanımı için laboratuar ortamında da üretilebilinen Botoks uzun yıllar medikal estetik tıp alanında değişik hastalıklarda kullanılmış olup günümüzde estetik amaçlı uygulamalar sınıfında oldukça popüler hale gelmiştir. Belki de Botoks günümüzün en yaygın estetik uygulamasıdır. Botoks’un etki mekanizmasından tıpta birçok alanda yararlanılmaktadır.

Yüzdeki mimik kaslarının yıllarca istemsiz olarak kasılması neticesinde deri üzerinde çizgiler ve kırışıklıklar meydana gelir.Bu nedenle genellikle mimik kaslarının kasılması ile oluşan yüz ve boyun bölgesindeki kırışıklık ve çizgilenmeleri azaltmak mümkünken aynı zamanda  migren ağrıları tedavisinde ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile kullanılır.

 

Botox’un En Sık Kullanıldığı Mimik Çizgileri

Alın, kaş arası, kaz ayakları,  göz çevresi ve altı, dudak üstü, boyun platizma bantları ve ağız çevresinde görülür. Bu çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın ve sinirli bir bakış ifadesi verir.

Botoks uygulanarak mimic kaslarının hareketleri zayıflatılır, kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmeyi de azaltır.

Bu şekilde yaşlı,kızgın,sinirli,yorgun  olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır.

 

Botoks’un Etkisi Ne Zaman Başlar, Ne Kadar Sürer?

Botoks uygulaması yapıldığında etki 2-3 gün sonra başlar, 14-15 gün sonra tam randımanlı hale gelir. Bu dönemden sonra etkide artış fazla gözlenmez, 3-4 aydan itibaren Botoks’un etkisi azalmaya başlar ve 6 ayın sonunda 1 yıl arasında tamamen biter.

 

Botoks Kullanım Alanları

Alın

Alın bölgemizde kaşların kaldırılması ile oluşan mimik çizgi ve hareketlerimize bağlı genellikle yatay olan çizgilerdir. Alın bölgesine yapılan alın Botoks ile bu yatay ve bazen dikey çizgilerden kurtulmak mümkün olmaktadır.

 

Kaş Arası

Gözlerimizi odakladığımız zaman ya da kızgın olduğumuz zaman kaşların çatılması ile oluşan iki kaş arasındaki dikey çizgilerdir.çok fazla belirgin olan iki kaş arası bölgede oluşan kırışıklıklardır.

 

Göz Çevresi – Kaz Ayakları

İnsanlar güldükleri zaman göz çevreleri de buna eşlik eder ve buna bağlı göz kenarında ve altında kırışıklıklar oluşur. Botoks uygulaması bu alandaki kırışıklıkları büyük ölçüde azaltmaktadır.

 

Dudak Üstü

Dudak üstünde bulunan genellikle sigara içimine bağlı ince dikey kırışıklıkları düzeltmede botoks çok etkilidir. Yine dudak köşelerini aşağıya çeken kaslara da botoks yapılabilmektedir. Bu durumda dudak köşeleri bir miktar yukarıya doğru döner ve mutsuz ifade yerini daha genç görünüme bırakır.

 

Çene

Çene uçlarında gülünce ya da konuşunca oluşan kırışıklıklara botoks uygulanabilir.

 

Burun

Botoks’un bir diğer kullanım alanı burun ucunu kaldırmaya yöneliktir. Bazı burunlarda burun ucu konuşurken ve gülerken aşağıya doğru sarkar ve yer değiştirir. Bunu yapan burun ile üst dudak arasında bir akordeon gibi kasılan M.Depressor Septi kasıdır.

Burnun alt kısımlarına yapılan botoksla burun uç kısmı bir miktar kalkmaktadır. Bu uygulama haricinde özellikle gülünce ortaya çıkan burnun üst ve yan kısımlarındaki kırışıklıkları düzeltmek amacıyla da Botoks oldukça sık kullanılmaktadır. Burun Botoks’u burun kemerini düzeltmede kullanılmaz.

 

Boyun Kırışıklığı

Boyun bölgesinde boyun kası olan platizma kası kasılmasına bağlı dikey olarak oluşan çizgiler, bu kasa enjekte edilecek olan botoks ile yok edilir, boyun hatları düzelir ve daha estetik bir görünüme kavuşulur.

 

Botoks ile Kaş Kaldırma

Kaşta kuyruk olarak adlandırılan kısımlarının yukarı kaldırılması, kaşlarda yüksek olan orta bölümlerinin aşağı doğru indirilmesi ile kişide kaşların şeklinde daha estetik bir görünüm kazanılabilmektedir. Botoks ile kaş şekillendirme işlemi sonrası kaşlar 1-4 mm seviyesinde kalkabilmektedir..

 

Botoks ile Aşırı Terleme (Hiperhidrozis) Tedavisi

Koltuk altı, el ve ayaklarda yoğunlaşan ve tıp dilinde hiperhidrozis olarak adlandırılan aşırı terleme hastalığına karşı botoks çok sık ve etkili kullanılan bir tedavi modalitesidir.

Bazen tamamen yapısal, genetik ,emosyonel, ilaç ya da bazı hastalık durumlarında özellikle el-ayak, koltul altı, baş gibi bölgelerde yoğun terleme görülür.Psikolojik olarak sıkıntı yaratan bu durum nedeniyle kişi sosyal hayattan kaçar. Bu durum rahatsızlık verdiğinde, terlemenin yoğun olduğu deri altına uygun dozlarda enjekte edilen botoks, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre engelleyerek ter üretimini ve terin aktarılmasını engellemektedir. Botoks, çok ince uçlu özel Botoks iğneleriyle aşırı terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır.

Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde düzelme başlar. Botoks’un etkisi genellikle 6 ile 8 ay sürer, etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belli bir sürelik durdurmak mümkündür.

 

Botoks Yan Etkisi Var mı?

Botoksun bilinen kalıcı ve zararlı hiç bir yan etkisi yoktur. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, vücutta sistemik bir yan etki yaratmaz. 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi maksimum etkisi yani kaslardaki gevşeklik süresi 6 aydır. Oluşabilecek yan etkiler enjeksiyon yerine ait yan etkilerdir. Uygulama anında iğneye bağlı kızarıklıklar ise kısa bir süre sonra geçecektir.

 

Botoks Kimlere Yapılmaz ?

Gebe kadınlara botoks uygulamasının yapılması doğru değildir. Yine hamilelik sonrası bebek emziren kadınların da botoks uygulamasını yaptırmaları için süt verme dönemlerinin bitmesini beklemeleri gerekmektedir. Kas ve nöromasküler problemleri olan hastalara yapılmaz.Botox tedavisinin yapılacağı bölgede ciddi deri enfeksiyonu ve hastalığı olan kişilere de uygulama yapılmaz.

 

Botoks Uygulaması Öncesi ve Sonrası

Botoks uygulaması ofis ortamında yapılır.Uygulama sonrasında hasta hemen ayağa kalkabilir ve sosyal yaşantısına geri dönebilir. Uygulama hasta açısından yatış ya da istirahat gerekliliği barındırmaz. Botoks uygulaması sonrasında hasta 12 saat geçtikten sonra banyo yapabilir. Hastanın botoks uygulaması sonrasında uygulama yapılan bölgeye bir süre fiziksel temasta bulunmaması uzun süre kaşımaması, ovuşturmaması gerekmektedir.Etkisi 2-3 gün sonra başlar ve 14-15 gün sonra zirveye çıkar.