Jinekomasti
Jinekomasti (Erkeklerde Meme Küçültme) Nedir?
Jinekomasti, erkeklerde kadınsı ve aşırı meme gelişimi olarak tanımlanır. Halk arasında erkeklerde meme küçültme operasyonu olarak da bilinen Jinekomasti sözcüğünün Yunancada kadınsı anlamına gelen gynec kelimesi ve meme anlamına gelen mastos kelimesinin birleşiminden türemiştir.
Jinekomasti, kişinin hem sağlığına hem de öz güvenine zarar veren bir rahatsızlıktır. Bu bireyler psikolojik sıkıntılar çekerek, kendilerini utandıkları için sosyal ortamlardan olabildiğince uzak tutmaktadırlar. Uzun zamandır var olan jinekomasti hastalığının ise kendiliğinden gerilemesi söz konusu değildir. Bu tip durumlarda tedavi, hatta cerrahi müdahale gereklidir.
Jinekomasti Neden Olur?
Jinekomasti, östrojen ve testosteron hormonlarının düzensiz veya dengesiz olmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır.
- Testosteron azlığı ile seyreden rahatsızlıklar; Klinefelter’s Sendromu, testislerin alınması
- Östrojen artışı ile seyreden rahatsızlıklar; testis tümörleri, böbrek üstü bezi tümörleri
- Şişmanlık
- Alkol kullanımı
- Böbrek yetmezliği ve siroz
- Hemodiyaliz
- Hipertroidi
- Hipotroidi
- Karaciğer tümörleri
- Hermefroditizm
- Uzun süreli ilaç kullanımları (alkol, amfetamin, simetidin, trisiklik antidepresanlar, mariahuana, vücut geliştirmede kullanılan anabolik steroidler, vs)
- Testise travma ve radyasyon testiküler hipofonksiyona neden olabilir.
- Erişkin kabakulak enfeksiyonu testiküler atrofi, hipogonadizm ve jinekomastiye yol açabilir
- Kötü diyet sonrasında görülebilir.
Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?
Jinekomasti teşhisi için her iki memenin elle muayenesi önemlidir. Yine meme USG, teşhis ve tedavi sürecinin planlanması açısından yol gösterici niteliğindedir.
Jinekomasti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Jinekomasti tedavi sürecine başlamadan evvel, bu rahatsızlığın altında yatan bir hormonal bozukluğun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bundan dolayı, jinekomastinin varlığından şüphe ediliyorsa vakit kaybetmeden bir endokrinoloji uzmanına başvurulmalıdır. Eğer olası nedenlerin hepsi dışlandığı halde 12 aydan daha uzun süren bir jinekomasti durumu söz konusu ise tedavisi için ameliyat gereklidir.
Ameliyat Öncesi
Hastanın rutin tetkikleri ve ameliyat hazırlıkları yapılır.Hasta sigara içiyor ise en az 10 gün önce bırakması önerilir.Aspirin kullanıyor ise en az 7 gün önce kesilmelidir.
Ameliyat
Ameliyat doktorun vereceği karara göre liposuction ya da liposuction+memede fazla dokunun çıkarılması işlemi şeklinde uygulanır.
Ameliyat Sonrası
Hasta durumuna göre 1 gün hastanede yatar.Taburculuk sonrası korsesini 3-4 hafta takar.Ödemlerin geçmesi ve ameliyat sonucunun oturması birkaç ay sürebilir.